News Archive
SOFA'da 4 Türk sanatçı!
Sabah USA, 14.04.2011
Türk sanatçılar, merkezi Washington'da bulunan Türk Kültür Vakfı'nın (Turkish Cultural Foundation-TCF) desteÄŸiyle, New York'ta bu yıl 14. düzenlenen ''Uluslararası Heykel Objeleri ve Fonksiyonel Sanat Fuarı''na (SOFA) katılıyor.
 
Sanatçılar Ayhan Tomak, Ebru DöÅŸekçi, Semra Ecer ve Yıldanur Ketenci'nin eserleri, 14-17 Nisan tarihlerinde New York'ta Park Avenue Armory'de düzenlenen fuarda, TCF'nin açtığı stantta sergilenecek.

SOFA'da heykelden tasarıma, dekoratif sanatlardan mücevhere kadar son derece geniÅŸ bir yelpazede, toplam 12 ülkeden gelen 600'den fazla sanatçının çaÄŸdaÅŸ, üç boyutlu ve fonksiyonel eserleri, 55 sanat galerisinin desteÄŸiyle sanatseverlere sunuluyor.
 
Fuarın açılış gecesine, Amerikalı ve uluslararası sanatseverlerden oluÅŸan kalabalık bir davetli topluluÄŸu ve gazeteciler katıldı.
 
TCF BaÅŸkanı: "SOFA'ya Türk Kültürünü tanıtmak için SOFA'ya katılıyoruz"
 
Türk sanatçılarını ve eserlerini dünyaya tanıtmak ve Türkiye ile ABD arasında sanat köprüsü oluÅŸturmak amacıyla sanatçılara destek veren TCF'nin BaÅŸkanı Güler Köknar, Vakfın 5 yıldır SOFA'ya katıldığını ve fuarın biri New York'ta, biri Chicago'da olmak üzere yılda iki kez düzenlendiÄŸini belirtti. Sanatçıların TCF tarafından yapılan deÄŸerlendirme sonucu seçildiÄŸini bildiren Köknar, TCF'nin SOFA'ya katılmaktaki amacının, Türk kültürünü, sanatını ve özellikle daha az bilinen Türk modern sanatını yurtdışında tanıtmak olduÄŸunu vurguladı.
 
Köknar, sanatçıların eserlerinin Türkiye'den ABD'ye naklinde TCF olarak son 3 yıldır DışiÅŸleri Bakanlığından destek aldıklarını da söyledi.
 
Ayhan Tokmak: "İlk kez SOFA'ya katılacağım"

SOFA'ya ahÅŸap heykelleri ve fonksiyonel sanat alanında yaptığı ahÅŸap ve aynaları birleÅŸtiren eserleriyle katılan Ayhan Tomak gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk kez New York'a gelerek SOFA fuarına katıldığını söyledi.
 
Eserlerindeki malzemenin doÄŸal aÄŸaç olduÄŸunu ve genellikle 1-2 yıl dinlendirilen aÄŸaçları kullandığını anlatan Tomak, aÄŸaçların damarlarından ve desenlerinden yararlanmaya özellikle özen gösterdiÄŸini belirtti. Ayna ve aÄŸacı birarada kullanıp, heykel formunu aynaya uyarladığını ifade eden Tomak, bu türdeki eserlerinin ilk kez bir fonksiyonel sanat fuarında sergilendiÄŸini söyledi.
 
Avrupa'nın çeÅŸitli ülkelerinde sergiler açtığını, New York'u çok dinamik ve canlı bulduÄŸunu söyleyen Tomak, kenti çok sevdiÄŸini, hemen uyum saÄŸlandığını, yine gelmeyi umduÄŸunu belirtti. Tomak'ın çalışmalarını sürdürdüÄŸü Ä°stanbul dışında, Trakya'da köyevindeki stüdyosunda yaptığı ''Spartakus'' eseri de sanatseverlerin dikkatini çeken eserler arasında yer aldı.
 
Ebru DökÅŸekçi: "Türk eserlerine yoÄŸun ilgi oluyor"
 
Fuarda soyut formdaki eserleriyle dikkat çeken sanatçı Ebru DöÅŸekçi de, daha önce 2009 yılında Chicago'da düzenlenen SOFA fuarına katıldığını, Türk sanatçılarının eserlerine çok büyük ilgi olduÄŸunu söyledi.
 
''Burada deÄŸiÅŸik sanatçılarla Türkiye'yi temsil etmek bizi çok mutlu ediyor'' diye konuÅŸan DöÅŸekçi, eserlerinde insana dokunma hissi veren, renk olarak da insanın dikkatini çeken soyut formlar kullandığını, polyester malzeme üzerinde çalıştığını anlattı. Kendi hayatından ve iç dünyasından esinlendiÄŸini söyleyen DöÅŸekçi, çalışmalarını Ä°stanbul'da sürdürdüÄŸünü, Türkiye'de ve yurtdışında fuarlara katıldığını belirtti.
 
Semra Ecer: "New York'ta sergi açmayı planlıyorum"

Sanatçı Semra Ecer de Türkiye'yi temsilen SOFA'ya katılmaktan çok mutlu olduÄŸunu ifade etti. Fuara hem heykelleriyle hem de takı tasarımlarıyla katılan Ecer, heykellerinin bronz döküm olduÄŸunu, Ä°stanbul karabataklarından küçük kuÅŸlara uzanan heykellerinin yanısıra ayraç ve bardak altlığı gibi tasarımlarını da sergilediÄŸini belirtti.
 
Yıllardır Ä°stanbul'da takı tasarımcısı olarak çalıştığını söyleyen Ecer, New York'ta yeni sergiler açmayı planladığını da kaydetti.
 
Yıldanur Kenteci: "Büyük bir sorumluluÄŸumuz var"

Sanatçı Yıldanur Ketenci de SOFA'ya ilk kez katıldığını belirterek Türk modern sanatını New York'ta temsil etmenin büyük bir sorumluluk olduÄŸunu ifade etti.
 
Heykellerinde, arkeolojik kazılardan çıkan eserlerden de, günlük hayattan da esinlendiÄŸini anlatan Ketenci, belli bir teması olan sergiler hazırlamayı sevdiÄŸini belirtti. Malzeme olarak eserlerinde bronz, ahÅŸap, kağıt, bakır, strafor kullandığını söyleyen Ketenci, sergilerini hem Türkiye'de hem yurtdışında sürdürmeyi ve modern Türk sanatını ve aydın Türk sanatçısını yurtdışında tanıtmayı çok istediÄŸini söyledi.
 
Türk modern sanatını ve sanatçılarını yurt dışında tanıtmaya destek olmak amacıyla SOFA New York ve Chicago fuarlarında stant açan Türk Kültür Vakfı, bu fuara katılması onaylanan tek vakıf olma özelliÄŸi taşıyor.
Source : Sabah USA
SOFA
 
Flag Counter