News Archive
Doğal boya laboratuvarı açılıyor.
Sabah, 08.10.2010

Turkish Cultural Foundation (TCF) DoÄŸal Boya AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Laboratuvarı (DATU) açılıyor.

Armaggan markasının desteÄŸiyle Turkish Cultural Foundation tarafından kurulan DoÄŸal Boya AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Laboratuvarı (DATU), doÄŸal boya bitkileri koleksiyonu bakımından dünyanın en geniÅŸ ve Türkiye'nin ilk tahribatsız analiz ve doÄŸal boyama laboratuvarı olma özelliÄŸini taşıyor.

DoÄŸal Boya AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Laboratuvarı'nın kamuoyuna tanıtımı 11 Ekim 2010, Pazartesi saat 16:00'da Türkçe ve 12 Ekim 2010, Salı saat 14:30'da Ä°ngilizce olarak Turkish Cultural Foundation Bilimsel Danışmanı ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Recep KaradaÄŸ'ın vereceÄŸi konferanslar ile Turkish Cultural Foundation'ın Ä°stanbul merkezinde yapılacaktır.

Türk kültür mirasının tanıtılması, korunması ve nesillere aktarılması amacıyla 2009 yılında kuruluÅŸ temelleri atılan DATU, dünyanın en zengin doÄŸal boya bitki koleksiyonuna sahip. DATU, ÅŸimdiden tarihi objelerin analizlerinde tahribatsız ve mikro analiz yöntemleriyle çalışan dünyadaki az sayıda labaratuvar arasında yer almaktadır.

DATU'da toksik ve kanserojen madde içermeyen antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahip, çevre kirliliÄŸi oluÅŸturmayan, doÄŸal boyalar ile araÅŸtırmalar yürütülmektedir. Labaratuvarda tarihi tekstil ürünlerinin analizi tahribatsız ve mikro yöntemlerle yapılabilmekte ve aynı boya bitkileri kullanılarak birebir üretilebilmektedir. Bu alanda araÅŸtırma yapan lisansüstü öÄŸrencilerin çalışmalarına da imkan saÄŸlamaktadır.

DATU, müzelerimizdeki tarihi sanat objelerinin üretilmiÅŸ oldukları dönem ve yerlerinin bilimsel bir ÅŸekilde saptanması, bunlara yönelik restorasyon ve konservasyon yöntemleri konusunda teknik destek vermektedir. Boyarmadde analizlerinin maliyetlerinin yüksek olmasına raÄŸmen bu destek müzelerimize ücretsiz olarak verilmektedir. KuruluÅŸundan bu yana DATU, Türk ve Ä°slam Eserleri Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Harbiye Askeri Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi, Konya Etnografya Müzesi, Konya Mevlana Müzesi ve Azerbaycan Milli Tarih Muzesi için ücretsiz boyarmadde analiz ve rapor hizmetleri sunmuÅŸtur. DATU hakkında geniÅŸ bilgiye www.tcfdatu.org adresinden ulaÅŸabilirsiniz.

TCF Genel Direktörü Güler Köknar: "DoÄŸal boyamacılık ve dokumacılık alanlarında Türklerin dünya dokuma kültürüne ve tekstil sanatına çok önemli katkıları olmuÅŸtur. Vakfımızın 'Türk Kültür Mirasını Koruma' projeleri içinde yer alan DATU'nun açılmasıyla bu zengin kültür ve bilimsel hazinenin korunması ve dünyaya tanıtılmasına Turkish Cultural Foundation'ın önemli bir katkısı olacağına inanmaktayız," dedi.

Açılış Konferansları: Dünyanın En Büyük Boya Bitkileri Koleksiyonu ile TCF DoÄŸal Boya AraÅŸtırma GeliÅŸtirme Laboratuvarı Ä°stanbul'da

KonuÅŸmacı: Prof. Dr. Recep KaradaÄŸ, Marmara Ü. ÖÄŸretim Üyesi, TCF Bilimsel Danışmanı

Tarihler: 11. Ekim. 2010 Pazartesi sa. 16:30 (Türkçe) - 12. Ekim. 2010 Salı sa. 14:30 (Ä°ngilizce)

Yer: Turkish Cultural Foundation Ä°stanbul, Cumhuriyet Cd. Cumhuriyet Ap. 17/1 Taksim

Bilgi: 00-90-212-297-4038, 0532 345 5737, istanbul@turkishculture.org

Source : Sabah
 
Flag Counter