News Archive
Avrupa'da Osmanlı izleri
Hurriyet - Gila Benmayor, 15.03.2012
GEÇTİĞİMÄ°Z günlerde mezun olduÄŸu OrtadoÄŸu Teknik Üniversietsi'nde (ODTÜ) kurulacak bir araÅŸtırma merkezi için yüklü bir bağışta bulunan Dr. Yalçın Ayaslı kültür hayatımıza da desteÄŸini hiç esirgemiyor.

Ünlü sanat tarihçisi Profesör Dr. Nurhan Atasoy'un “Osmanlı Kültürü'nün Avrupa'daki Yansımaları”na en büyük desteÄŸi Ayaslı'nın kurucusu olduÄŸu Turkish Cultural Fourdation (Türk Kültür Vakfı) vermiÅŸ.

Dr. Ayaslı ve eÅŸi Dr. Serpil Ayaslı'nın, ABD'de Türk kültürünün tanıtımı için kurdukları vakıf uzun süreden beri Profesör Atasoy ile iÅŸbirliÄŸi içersinde.

Atasoy, BoÄŸaziçi Üniversitesi'nden Dr. Lale Uluç ile birlikte hazırladığı muhteÅŸem kitap için 6 yıl boyunca Avrupa'nın 14 ülkesinde çeÅŸitli müzelerde, kiliselerde, üniversitelerde, kütüphanelerde iz sürmüÅŸ.

1453 ile Viyana yenilgisi sonrası imzalanan Karlofça AnlaÅŸması (1699) arasındaki dönemi kapsayan 443 sayfalık kitapta Osmanlı'nın Avrupa'daki ÅŸaşırtıcı izlerini görüyoruz. Kâh Avrupalı burjuvanın masasına serdiÄŸi halıda, kâh bir asilzadenin giysilerinde. Profesör Atasoy'un kitabı Armaggan Yayınları tarafından yayınlanmış.

Armaggan, aynı zamanda, Dr. Yalçın Ayaslı'nın hem NiÅŸantaşı'nda, hem ÇaÄŸaloÄŸlu'da Milliyet Gazetesi'nin eski binasındaki dükkanlarda sergilenen tasarım ürünlerinin markası.

Meraklılarına not.CaÄŸaloÄŸlu'ndaki Armaggan maÄŸazasının en üst katında Vedat BaÅŸaran'ın iÅŸlettiÄŸi Nar Lokantası var.
 
Flag Counter