News Archive
Nurhan Atasoy ve Lâle Uluç’tan, Osmanlı Kültürünün Avrupa’daki Yansımaları
TurkishNY, 15.03.2012
13 Mart ARMAGGAN Nuruosmaniye’de ilk tanıtımı yapılan Osmanlı kültürünün Avrupa’daki yansımaları: 1453-1699 isimli kitap , Turkish Cultural Foundation’ın (Türk Kültür Vakfı) katkılarıyla, ARMAGGAN Yayınları arasında yerini aldı.

Prof. Dr. Nurhan Atasoy ve Dr. Lâle Uluç’un ortak çalışmasıyla hazırlanan  kitap 14 Avrupa ülkesinde 6 yılı aşkın süreyle yapılan araştırmanın sonuçlarını içeriyor. İngilize olarak yazılan kitabın Türkçe ve İngilizce baskıları eşzamanlı olarak yapılmıştır.

Dokuma, çini ve seramik, çiçek ve bitki, halı, silah, tasvir, hilal ve kesişmeler başlıkları altında konusunu irdeleyen 443 sayfalık kitap, ayrıca 400 imajla görsel bir şölen oluşturmaktadır.

Kitap, erken modern dönem Avrupa’sında Osmanlıların genişleyen topraklarıyla oluşan ortak sınırların sonucunda yoğunlaşan politik, diplomatik ve ticari ilişkilerle, Avrupa’ya ulaşan Osmanlı maddi kültürünün yansımalarını konu alıyor. İstanbul’un fethedildiği 1453 tarihinde başlayan araştırma, son Viyana  kuşatmasının ardından Osmanlı’nın Avrupa devletlerinin gözünde yenilmezliğin kaybedildiği Karlofça Anlaşması (1699)  arasındaki dönemi kapsıyor. Çalışmada, bu dönemde Osmanlılar ve Avrupalılar arasında yoğun olarak gerçekleşen kültürel aktarım ve dönüşümlerin Avrupa’dakı yaşamlarında yüklenmiş oldukları yeni anlamları da açığa çıkarmıştır.

Prof. Dr. Nurhan Atasoy, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’ndan 1999 yılında emekli oldu. Türk sanat tarihine yaptığı katkılar sebebiyle ulusal ve uluslararası kuruluşlardan aldığı ödüllerin yanı sıra, 2006 yılında “Türk Devleti Üstün Başarı Ödülü”ne de layık görüldü. Prof.Dr.Nurhan Atasoy halen Turkish Cultural Foundation’ın bilimsel danışmanlığını yapmaktadır. Doktora eğitimini New York Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar dalında tamamlayan Lâle Uluç Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Uzun yıllara dayanan araştırmalarının birikimine dayanan Osmanlı kültürünün Avrupa’daki yansımaları: 1453-1699 kitabı Osmanlı ve Türk sanat tarihi araştırmalarına gönül vermiş Prof.Dr.Atasoy ve Dr.Uluç’un Sanat Tarihi’ne değerli yeni katkılarıdır.

Kitap Türkiye’de kitapçılarda, ARMAGGAN mağazalarında ve Amerika'da Turkish Culture Shop sitesinden ve Amazon'dan satışa sunulmuştur.
Source : TurkishNY
 
Flag Counter