News Archive
Amerikalı öğretmenler gönüllü elçimiz oluyor
Hurriyet, 24.10.2007

Amerika'daki Türkiye karşıtı lobilerin kamuoyunu çarpıtılmış bilgilerle yönlendirmelerine karşı on yıl önce Türk-Amerikan Dostluk Derneği (Turkish-American Friendship Society of United States-TAFSUS) bünyesinde oluşturulan 'Türkiye'nin Portresi' projesine dahil olan ABD'li öğretmen sayısı 49'a ulaştı.

Türk-Amerikan Dostluk Derneği'nin (Turkish-American Friendship Society
of United States-TAFSUS), Amerikalı öğretmenleri Türkiye ve Türk tarihi hakkında bilgilendirmek amacıyla on yıl önce başlattığı proje giderek genişliyor. On yıl önce üç öğretmenle başlayan 'Türkiye'nin Portresi' (Portrait of Turkey) projesine dahil olan Amerikalı öğretmen sayısı 49'a ulaştı.
TAFSUS yönetim kurulu üyesi olan Birtan Aka Collier, Türkiye'nin Portresi projesinin Amerika'da Türkiye aleyhindeki propagandalara yanıt verilebilmesi için 10 yıl önce uygulamaya başladıklarını söyledi. Türkiye karşıtı odakların Amerikalı politikacıları etkilemek istediklerini belirten Collier, şunları söyledi:
"Türkiye aleyhtarı Ermeni ve Rum grupların propaganda çalışmalarını okullar düzeyine indirdiğini gördük. Sözde Ermeni soykırımıyla ilgili iddialarını okullarda çocuklara öğretiyorlardı. Bu bizi çok üzüyordu. Bu çalışmalara yanıt verebilmek için öğretmenlerin bilinçlendirilmesi ve doğru bilgilendirilmesinin gerekli olduğunu düşünerek Türkiye'nin Portresi projesini başlattık. Öğretmenleri hedef aldık çünkü onlar binlerce çocuğu eğitiyor."

OKUMUŞ AİLESİ'NDEN DESTEK

World Affair Council'ün bu tür eğitim programlarını diğer ülkeler için de yaptığını ve çalışmalarının çok rahat olduğunu belirten Birtan Aka Collier, "�lk önce, Philadelphia
çapında seminerlere başladık. Türk kültürünün yansıtıldığı ve Türk yemeklerinin ikram edildiği bu seminerlerde öğretmenlere Türkiye hakkında bilgiler verdik. Sonraki
dönemde Okumuş Ailesi bizim bu çalışmamıza finansal destek verdi. Her yıl düzenli olarak yapılan bu maddi destek sayesinde Amerikalı öğretmeleri Türkiye'de
ağırlama imkanımız doğdu. Finansal destek arttırdıkça Türkiye'ye gönderdiğimiz öğretmen sayısını artırdık" dedi.


DAHA DA BÜYÜYECEĞİZ

TAFSUS yönetim kurulunun bu programa desteğini artırarak sürdürdüğünü belirten Birtan Aka Collier, "Çünkü, Türkiye'ye giden öğretmenler Türkiye'yi kendi gözleriyle, kendi izlenimleriyle tanıyorlardı. Amerika'ya döndüklerinde eğitim verdikleri çocuklara ve çevrelerine kendi izlenimlerini, kendi tecrübelerini anlatıyorlardı. Bir atasözü vardır 'Bir ekip, bin biçeceğiz' diye. Gerçekten, yıllar içinde, bunun ürünlerini alacağız" diye konuştu.


PROGRAM İKİ HAFTA SÜRÜYOR

Türkiye'nin Portresi programı iki haftalık bir program. World Affairs Council, her yıl öğretim yılı başında bütün okullara Türkiye eğitim programı hakkında broşür gönderiyor. Gelen başvurular elemeye alınıyor. Seçilen öğretmenler Türkiye'ye gitmeden önce bir
seminerle bilgilendiriliyor. Program dahilinde Türkiye'ye giden öğretmenler dönüşte Türkiye izlenimleriyle ilgili detaylı bir rapor hazırlıyorlar.

12 ŞEHİR 60 DERNEK

Turkish Cultural Foundatition da (Türk Kültür Vakfı) bu yıl 'Türkiye'nin Portresi' programına katıldı. Turkish Cultural Foundation direktöru Güler Köknar, Kuzey Amerika'da bulunan 12 şehir ve 60'a yakın Türk derneğinde TAFSUS'un eğitim programı uygulamalarını başlattı.

WORLD AFFAIR COUNCIL DE DESTEKLİYOR

Türkiye'nin Portresi projesi 1997 yılında Pennsylvania Eyaleti'nin Philadelphia şehrinde sadece üç öğretmenle başlamıştı. Okumuş Ailesi tarafından finansal olarak desteklenen proje, yeni katılımlarla her geçen gün genişliyor. Projeyi dünya genelinde eğitimle ilgili projelere destek veren World Affair Council de destekliyor.

Source : Hurriyet
 
Flag Counter