News Archive
Amerikalı öğretmenler gönüllü elçimiz oluyor
Hurriyet, 24.10.2007

Amerika'daki Türkiye karşıtı lobilerin kamuoyunu çarpıtılmış bilgilerle yönlendirmelerine karşı on yıl önce Türk-Amerikan Dostluk DerneÄŸi (Turkish-American Friendship Society of United States-TAFSUS) bünyesinde oluÅŸturulan 'Türkiye'nin Portresi' projesine dahil olan ABD'li öÄŸretmen sayısı 49'a ulaÅŸtı.

Türk-Amerikan Dostluk DerneÄŸi'nin (Turkish-American Friendship Society
of United States-TAFSUS), Amerikalı öÄŸretmenleri Türkiye ve Türk tarihi hakkında bilgilendirmek amacıyla on yıl önce baÅŸlattığı proje giderek geniÅŸliyor. On yıl önce üç öÄŸretmenle baÅŸlayan 'Türkiye'nin Portresi' (Portrait of Turkey) projesine dahil olan Amerikalı öÄŸretmen sayısı 49'a ulaÅŸtı.
TAFSUS yönetim kurulu üyesi olan Birtan Aka Collier, Türkiye'nin Portresi projesinin Amerika'da Türkiye aleyhindeki propagandalara yanıt verilebilmesi için 10 yıl önce uygulamaya baÅŸladıklarını söyledi. Türkiye karşıtı odakların Amerikalı politikacıları etkilemek istediklerini belirten Collier, ÅŸunları söyledi:
"Türkiye aleyhtarı Ermeni ve Rum grupların propaganda çalışmalarını okullar düzeyine indirdiÄŸini gördük. Sözde Ermeni soykırımıyla ilgili iddialarını okullarda çocuklara öÄŸretiyorlardı. Bu bizi çok üzüyordu. Bu çalışmalara yanıt verebilmek için öÄŸretmenlerin bilinçlendirilmesi ve doÄŸru bilgilendirilmesinin gerekli olduÄŸunu düÅŸünerek Türkiye'nin Portresi projesini baÅŸlattık. ÖÄŸretmenleri hedef aldık çünkü onlar binlerce çocuÄŸu eÄŸitiyor."

OKUMUÅž AÄ°LESÄ°'NDEN DESTEK

World Affair Council'ün bu tür eÄŸitim programlarını diÄŸer ülkeler için de yaptığını ve çalışmalarının çok rahat olduÄŸunu belirten Birtan Aka Collier, "�lk önce, Philadelphia
çapında seminerlere baÅŸladık. Türk kültürünün yansıtıldığı ve Türk yemeklerinin ikram edildiÄŸi bu seminerlerde öÄŸretmenlere Türkiye hakkında bilgiler verdik. Sonraki
dönemde OkumuÅŸ Ailesi bizim bu çalışmamıza finansal destek verdi. Her yıl düzenli olarak yapılan bu maddi destek sayesinde Amerikalı öÄŸretmeleri Türkiye'de
ağırlama imkanımız doÄŸdu. Finansal destek arttırdıkça Türkiye'ye gönderdiÄŸimiz öÄŸretmen sayısını artırdık" dedi.


DAHA DA BÜYÜYECEĞİZ

TAFSUS yönetim kurulunun bu programa desteÄŸini artırarak sürdürdüÄŸünü belirten Birtan Aka Collier, "Çünkü, Türkiye'ye giden öÄŸretmenler Türkiye'yi kendi gözleriyle, kendi izlenimleriyle tanıyorlardı. Amerika'ya döndüklerinde eÄŸitim verdikleri çocuklara ve çevrelerine kendi izlenimlerini, kendi tecrübelerini anlatıyorlardı. Bir atasözü vardır 'Bir ekip, bin biçeceÄŸiz' diye. Gerçekten, yıllar içinde, bunun ürünlerini alacağız" diye konuÅŸtu.


PROGRAM Ä°KÄ° HAFTA SÜRÜYOR

Türkiye'nin Portresi programı iki haftalık bir program. World Affairs Council, her yıl öÄŸretim yılı başında bütün okullara Türkiye eÄŸitim programı hakkında broÅŸür gönderiyor. Gelen baÅŸvurular elemeye alınıyor. Seçilen öÄŸretmenler Türkiye'ye gitmeden önce bir
seminerle bilgilendiriliyor. Program dahilinde Türkiye'ye giden öÄŸretmenler dönüÅŸte Türkiye izlenimleriyle ilgili detaylı bir rapor hazırlıyorlar.

12 ÅžEHÄ°R 60 DERNEK

Turkish Cultural Foundatition da (Türk Kültür Vakfı) bu yıl 'Türkiye'nin Portresi' programına katıldı. Turkish Cultural Foundation direktöru Güler Köknar, Kuzey Amerika'da bulunan 12 ÅŸehir ve 60'a yakın Türk derneÄŸinde TAFSUS'un eÄŸitim programı uygulamalarını baÅŸlattı.

WORLD AFFAIR COUNCIL DE DESTEKLÄ°YOR

Türkiye'nin Portresi projesi 1997 yılında Pennsylvania Eyaleti'nin Philadelphia ÅŸehrinde sadece üç öÄŸretmenle baÅŸlamıştı. OkumuÅŸ Ailesi tarafından finansal olarak desteklenen proje, yeni katılımlarla her geçen gün geniÅŸliyor. Projeyi dünya genelinde eÄŸitimle ilgili projelere destek veren World Affair Council de destekliyor.

Source : Hurriyet
 
Flag Counter