News Archive
Türk Kültür Vakfı New York Sofa'da
TurkishNY, 16.04.2009

ABD'nin New York kentinde düzenlenen 2009 Uluslararası Heykel Objeleri ve Fonksiyonel Sanat Fuarı'na (SOFA) 3 Türk heykel sanatçısı da katılıyor.

Sanatçılar Meriç Hızal, Seçkin Pirim ve Esma Paçal Turam'ın eserleri SOFA'da Türk Kültür Vakfı'nın (Turkish Cultural Foundation) açtığı stantta sergileniyor.

19 Nisan'a kadar sürecek olan, New York Park Avenue Armory'de düzenlenen 12. SOFA Fuarında, dünyanın 12 ülkesinden tasarım, dekorasyon ve güzel sanatlar alanında çalışan sanatçıların eserleri, 55 sanat galerisinin desteğiyle sanatseverlere sunuluyor. Fuarın dünkü açılışına ise Amerikalı ve uluslararası sanatseverlerden oluşan yoğun bir davetli grubu katıldı.

Merkezi Washington'da bulunan Türk Kültür Vakfı, Türk sanatçılarını ve eserlerini dünyaya tanıtmak ve Türkiye ile ABD arasında bir sanat köprüsü oluşturmak amacıyla Türk sanatçılara destek veriyor.

-SANATÇILAR-

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde uzun yıllar öğretmenlik yapan Prof. Dr. Meriç Hızal da A.A muhabirine yaptığı açıklamada, halen Işık ve Doğuş Üniversitelerinde ders vermeye devam ettiğini ve SOFA fuarına ilk kez katıldığını, ancak daha önceden dünyanın çeşitli ülkelerinde kişisel ve karma sergilerde yer aldığını söyledi.

SOFA'da son derece güzel sanat yapıtlarının sergilendiğini belirten Hızal, her zaman başka ülkelerin sanatçılarıyla karşılaşmanın önemli olduğunu ve bunun sanatçıya yeni bakış açısı kazandırdığını ifade etti.
Hızal, kendi eserlerinde kullandığı güneş temasıyla ilgili olarak ise güneşin farklı uygarlıkları, farklı anlayışları, farklı dinleri bir arada tutan ve onların hepsine egemen olan evrenin bir simgesi olduğunu kaydederek, ''Güneşi, insanlığa ayrılmamayı, hep bir olmayı öneren bir simge olarak görüyorum'' diye konuştu.

Heykeltıraş Esma Paçal Turam ise ağırlıklı olarak kağıttan heykeller yaptığını, son 9 yıldır çalışmalarına silikonu da eklediğini belirterek, ''Çalışmalarımda beyaz ve hafif etkiyi korumak istiyorum'' dedi.
İlk kez katıldığı SOFA'yı çok beğendiğini söyleyen Turam, fuarı çok başarılı bulduğunu ve burada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. Türkiye'den ve kültüründen çok beslenen bir sanatçı olduğunu belirten Turam, eserlerinde de kalabalıkların, kubbelerin, insan figürlerinin, mimarinin ağırlıklı olduğunu ve Anadolu temalı çalışmaları olduğunu anlattı.

Mimar Sinan Üniversitesi mezunu genç sanatçı Seçkin Pirim de fuar dolayısıyla New York'a ilk kez gelmekten dolayı mutluluk duyduğunu, bu tür fuarlarda dünya sanatından örnekler görmenin çok önemli olduğunu söyledi.
Pirim, daha çok soyut çalışmalar yaptığını ve bu fuara da 3 eseriyle katıldığını belirtti.
SOFA'nın açılışına New York Başkonsolos Yardımcısı Ayşe Uzer de katıldı.

Source : TurkishNY
 
Flag Counter