News Archive
Teksaslı Öğretmenler Türkiye’ye Hayran Kaldı
Turkish NY, 11.09.2015

Türk kültürünün ve kültürel mirasının başta ABD olmak üzere dünya ölçeğinde tanıtılması ve korunması amacıyla 2000 yılında kurulan, Vaşington merkezli Türk Kültür Vakfı’nın (Turkish Cultural Foundation-TCF) “Öğretmen Çalışma Turları” projesi kapsamında Amerikalı ortaokul ve lise öğretmenleri geçtiğimiz ay Türkiye’yi ziyaret etti.

Bu yıl tura aralarında Teksas eyaletinden 5 öğretmenin de bulunduğu, Kaliforniya, Kentucky, Montana, Nevada, New Mexico, Ohio, Pennsylvania, Virginia ve Vaşington eyaletleri ile Hawaii ve Vaşington DC’den toplam 48 Amerikalı öğretmen katıldı.

Teksaslı öğretmenler Türkiye’yi ziyaretlerinin ardından Türkiye’ye ilişkin görüşlerini paylaştı. Houston Aragon Ortaokulu Öğretmeni Frank Ross Flood, “Türkiye esasen birçok kişi için uzun yıllar bir sır gibi kaldı. Bu muhteşem ülkeyi ziyaret edenler bilir ki Türkiye’nin tarihi ve sanatı olağanüstüdür. Esas güzellik ise insanının sıcaklığında ve samimiyetinde yatar” ifadelerini kullandı.

Öğretmenler 14 gün süren Türkiye ziyaretlerinde, İstanbul, Bursa, Çanakkale, Gelibolu, Kuşadası, Efes, Bergama, Pamukkale, Konya, Çatalhöyük, Kapadokya ve Ankara’yı görme fırsatı buldu. Türkiye’deki orta öğretim kurumlarını da ziyaret eden Amerikalı öğretmenler TCF tarafından tertiplenen program çerçevesinde resmi makamlar ile Türk sivil toplum temsilcileriyle de bir araya geldi.

Houston Woodlands Lisesi Öğretmeni Rita Helga Christensen ise “Türkiye’ye yaptığımız bu muhteşem ziyaret bize tarihi ve kültürel yönden büyük tecrübe kazandırdı. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik olarak dünyada oynadığı önemli rolü daha da iyi anlamamızı sağladı. Türkiye’nin bu öneminin artacağını düşünüyorum. Sadece ABD için değil tüm dünyanın da bu harika ülkeyi takdir etmesinin de önem taşıdığı kanaatindeyim.”

TCF’in “World Affairs Councils of America” (WACA) ile işbirliği halinde 2007 yılından bu yana yürüttüğü proje kapsamında Türkiye’yi ABD’nin tüm eyaletlerini kapsayacak şekilde toplam 575 Amerikalı öğretmen ziyaret etti.

Türkiye’yi ziyaret edecek Amerikalı öğretmenler eyaletlerde TCF-WACA tarafından düzenlenen Türkiye eğitim programının ardından belirleniyor. Sözkonusu eğitim programında aday öğretmenlere, Türkiye’nin genel görünümü, tarihi, kültür ve sanat yaşamı, dış politikası gibi geniş bir yelpazede uzmanlar tarafından muhtelif sunumlar yapılıyor. Teksaslı öğretmenlerin belirlendiği eğitim programına Houston Başkonsolosu Ferhat Alkan da iştirak ederek bir sunum yaptı.

Ziyarete katılan Houston Cypress Falls Lisesi Öğretmeni Samantha Josephine Phelps-Herrera ise “bu ziyaret Türkiye’ye ilişkin düşüncelerimi ve algımı olumlu yönde köklü biçimde değiştirdi” diyerek ziyaretin önemine vurgu yaptı.

Öğretmenler Türkiye’yi ziyaretlerinin ardından da tecrübe ve düşüncelerini paylaşmak üzere düzenlenen değerlendirme seminerlerine katılıyor, ders verdikleri okullarda Türkiye’ye dair ders planları hazırlıyor ve müfredat çerçevesinde öğrencilerine ders kapsamında Türkiye’yi tanıtıyor.

“Eğiticilerin eğitimi” kapsamında değerlendirilebilecek proje, ABD’nin farklı eyaletlerindeki okullarda ders veren öğretmenlere ve bu sayede ortaokul ve lise öğrencilerine, ailelerine Türkiye’nin tanıtılmasına imkan sağlıyor.

Source : Turkish NY
Teacher Study Tours
 
Flag Counter