News Archive
Teksaslı Öğretmenler Türkiye’ye Hayran Kaldı
Turkish NY, 11.09.2015

Türk kültürünün ve kültürel mirasının baÅŸta ABD olmak üzere dünya ölçeÄŸinde tanıtılması ve korunması amacıyla 2000 yılında kurulan, VaÅŸington merkezli Türk Kültür Vakfı’nın (Turkish Cultural Foundation-TCF) “ÖÄŸretmen Çalışma Turları” projesi kapsamında Amerikalı ortaokul ve lise öÄŸretmenleri geçtiÄŸimiz ay Türkiye’yi ziyaret etti.

Bu yıl tura aralarında Teksas eyaletinden 5 öÄŸretmenin de bulunduÄŸu, Kaliforniya, Kentucky, Montana, Nevada, New Mexico, Ohio, Pennsylvania, Virginia ve VaÅŸington eyaletleri ile Hawaii ve VaÅŸington DC’den toplam 48 Amerikalı öÄŸretmen katıldı.

Teksaslı öÄŸretmenler Türkiye’yi ziyaretlerinin ardından Türkiye’ye iliÅŸkin görüÅŸlerini paylaÅŸtı. Houston Aragon Ortaokulu ÖÄŸretmeni Frank Ross Flood, “Türkiye esasen birçok kiÅŸi için uzun yıllar bir sır gibi kaldı. Bu muhteÅŸem ülkeyi ziyaret edenler bilir ki Türkiye’nin tarihi ve sanatı olaÄŸanüstüdür. Esas güzellik ise insanının sıcaklığında ve samimiyetinde yatar” ifadelerini kullandı.

ÖÄŸretmenler 14 gün süren Türkiye ziyaretlerinde, Ä°stanbul, Bursa, Çanakkale, Gelibolu, KuÅŸadası, Efes, Bergama, Pamukkale, Konya, Çatalhöyük, Kapadokya ve Ankara’yı görme fırsatı buldu. Türkiye’deki orta öÄŸretim kurumlarını da ziyaret eden Amerikalı öÄŸretmenler TCF tarafından tertiplenen program çerçevesinde resmi makamlar ile Türk sivil toplum temsilcileriyle de bir araya geldi.

Houston Woodlands Lisesi ÖÄŸretmeni Rita Helga Christensen ise “Türkiye’ye yaptığımız bu muhteÅŸem ziyaret bize tarihi ve kültürel yönden büyük tecrübe kazandırdı. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik olarak dünyada oynadığı önemli rolü daha da iyi anlamamızı saÄŸladı. Türkiye’nin bu öneminin artacağını düÅŸünüyorum. Sadece ABD için deÄŸil tüm dünyanın da bu harika ülkeyi takdir etmesinin de önem taşıdığı kanaatindeyim.”

TCF’in “World Affairs Councils of America” (WACA) ile iÅŸbirliÄŸi halinde 2007 yılından bu yana yürüttüÄŸü proje kapsamında Türkiye’yi ABD’nin tüm eyaletlerini kapsayacak ÅŸekilde toplam 575 Amerikalı öÄŸretmen ziyaret etti.

Türkiye’yi ziyaret edecek Amerikalı öÄŸretmenler eyaletlerde TCF-WACA tarafından düzenlenen Türkiye eÄŸitim programının ardından belirleniyor. Sözkonusu eÄŸitim programında aday öÄŸretmenlere, Türkiye’nin genel görünümü, tarihi, kültür ve sanat yaÅŸamı, dış politikası gibi geniÅŸ bir yelpazede uzmanlar tarafından muhtelif sunumlar yapılıyor. Teksaslı öÄŸretmenlerin belirlendiÄŸi eÄŸitim programına Houston BaÅŸkonsolosu Ferhat Alkan da iÅŸtirak ederek bir sunum yaptı.

Ziyarete katılan Houston Cypress Falls Lisesi ÖÄŸretmeni Samantha Josephine Phelps-Herrera ise “bu ziyaret Türkiye’ye iliÅŸkin düÅŸüncelerimi ve algımı olumlu yönde köklü biçimde deÄŸiÅŸtirdi” diyerek ziyaretin önemine vurgu yaptı.

ÖÄŸretmenler Türkiye’yi ziyaretlerinin ardından da tecrübe ve düÅŸüncelerini paylaÅŸmak üzere düzenlenen deÄŸerlendirme seminerlerine katılıyor, ders verdikleri okullarda Türkiye’ye dair ders planları hazırlıyor ve müfredat çerçevesinde öÄŸrencilerine ders kapsamında Türkiye’yi tanıtıyor.

“EÄŸiticilerin eÄŸitimi” kapsamında deÄŸerlendirilebilecek proje, ABD’nin farklı eyaletlerindeki okullarda ders veren öÄŸretmenlere ve bu sayede ortaokul ve lise öÄŸrencilerine, ailelerine Türkiye’nin tanıtılmasına imkan saÄŸlıyor.

Source : Turkish NY
Teacher Study Tours
 
Flag Counter