News Archive
St. Louis'de Padişahlara Layık Bir Osmanlı Bahçesi
Kadin Vizyon, 10.05.2008

ABD'nin St.Louis şehrinde bulunan Missouri Botanik Bahçesi'nde 2006'da oluşturulan "Bakewell Osmanlı Bahçesi" yeni bir peyzaj düzenlemesiyle 16 Mayıs 2008'de saat 17:30'da düzenlenecek tören ile resmen açılıyor. Merkezi ABD'de bulunan Turkish Cultural Foundation'ın (Türk Kültür Vakfı) desteğiyle gerçekleştirilecek açılış törenine Chicago Başkonsolosu Sn. Kenan İPEK de katılacak. Açılış çerçevesinde, Türk Kültür Vakfı ve Missouri Botanik Bahçesi tarafindan düzenlenen konferansta, projenin danışmanlığını yapan Prof. Dr. Nurhan ATASOY Türklerin bahçe kültürünün Batı dünyasına etkisi, Massachusetts Üniversitesi profesörlerinden Dr. Walter DENNY Türk sanatında çiçeğin önemi konularında sunum yapacaklardır.

Türklerde bahçe ve çiçek kültürü, göçebelikten bu yana önemini yitirmemiş; sanatın ve yaşamın her alanında görülen yaygın bir gelenektir. Zengin bitki örtüsüne sahip Osmanlı ve Türkiye coğrafyası sayısız bitki ve çiçek çeşidinin yanı sıra bahçe mimarisi ile başta Avrupa olmak üzere birçok toplumu etkilemiştir.

Geleneksel Osmanlı bahçe mimarisi özellikleri taşıyan Bakewell Osmanlı Bahçesi, çeşmesi, çardağı ve şadırvanda şakırdayan su sesleri arasında siklamen, zambak, sümbül, lale, anemon, nergis, karanfil, yasemin, gül, şakayık, çınar, turunç, nar gibi 9000 çeşit egzotik çiçek, bitki ve ağaç ile Türk bahçelerinin tüm zenginliğini görsel bir şölen içinde yansıtıyor.

Bakewell Osmanlı Bahçesi'ne ismini veren Bakewell ailesinin Osmanlı İmparatorluğu ile bağları, II.Mahmut'un Fransız asıllı annesi Nakşidil Valide Sultan ile akrabalıklarına dayanıyor. Nakşidil Sultan'ın akrabası olan babaları Edward L. BAKEWELL'den Osmanlı saray hikayeleri dinleyerek büyüyen ve babalarının ABD'de bir Osmanlı bahçesi kurulması yönündeki vasiyetini yerine getirmek üzere yıllarca çalışmalar yapan Ted BAKEWELL ve Anderson BAKEWELL kardeşleri, sonunda bu vasiyeti Missouri Botanik Bahçesi içinde kurdukları Osmanlı Bahçesi ile hayata geçirmişlerdir. St. Louis'de yaşayan mimar Fazıl SÜTÇÜ'nün gönüllü katkılarıyla destek verdiği Bakewell Osmanlı Bahçesi'nin, her yönüyle Türk bahçe kültürünü yansıtmasına özen gösterildi. Bahçe köşkünden, yan duvarların süslemelerine kadar birçok ayrıntı sanatçı Semih İRTEŞ tarafından hazırlandı.

Source : Kadin Vizyon
 
Flag Counter